Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Banner Conferinta Internationala Nov 2017 690x319px

 

Conferinţa internaţională  "Measuring Development in Turbulent Times"

Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au onoarea de a vă invita să participaţi la conferinţa internaţională Measuring Development in Turbulent Times, organizată la Bucureşti, în perioada 28-29 noiembrie 2017, eveniment în cadrul căruia va fi lansat agregatorul „Starea Naţiunii”, instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice din România.

Deschiderea conferinței va avea loc marți, 28 noiembrie 2017, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88), astfel:


• 10:00 - 11:30 - Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. Ian Goldin, Universitatea Oxford;
• 12:00 - 12:45 - Lansare de carte | Ian Goldin, "În căutarea dezvoltării: Creșterea economică, schimbările sociale și ideile".
• 13:30 - 14:30 - Conferinţa internaţională Measuring Development in Turbulent Times. 

  • Keynote Speaker: Prof. univ. dr. Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

Conferinţa va continua, de la ora 15:00, la Hotel Marshal Garden (Calea Dorobanților, nr. 50B), conform agendei detaliate.

Conferinţa, menită să ofere spațiu pentru discuții privind provocările teoretice și statistice implicate în definirea și măsurarea dezvoltării, este organizată în cadrul proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (SIPOCA 11). Acest proiect strategic, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Guvernul României, în parteneriat cu SNSPA, are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice destinate publicului larg, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.

“Measuring Development in Turbulent Times” este o conferință sprijinită de GlobalStat (European University Institute) și de aceea beneficiază de o amplă vizibilitate internațională. Printre invitații confirmați se numără:

  • Ian Goldin – Profesor de globalizare și dezvoltare, Oxford University, director fondator al Oxford Martin School;
  • Gaby Umbach – Director fondator, “GlobalStat” – Global Governance Programme;
  • Jérôme Creel – Director al Departamentului de Cercetare, Observatoire Français des Conjonctures Economiques (Institut d’Etudes Politiques, Sciences-Po) și profesor asociat la ESCP Europe Business School;
  • Matthias Rumpf – Communication Manager, OECD;
  • Paul Cairney – Profesor de științe politice și politici publice, University of Stirling.

Vă rugăm să confirmaţi prezenţa la evenimente, aici.

 


2a 1a

 

100 de indicatori relevanți pentru măsurarea nivelului de dezvoltare al României


Miercuri, 18 ianuarie 2017, Secretariatul General al Guvernului/ Centrul de Analiză și Strategie și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au organizat un eveniment de consultare publică,  în cadrul proiectului Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11).

Proiectul „Starea Națiunii” are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice publice, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.  Definitoriul pentru agregatorul online este un sistem de indicatori cât mai relevant pentru măsurarea ”stării națiunii”.

Evenimentul a permis tuturor factorilor interesați să aibă un rol activ în validarea sistemului de indicatori. La eveniment au participat şi au propus diferite abordări şi soluţii reprezentanți ai autorităților publice centrale, specialişti, reprezentanți ai mediului academic etc.

„Conferinţa naţională Cum măsurăm dezvoltarea României? Domenii principale, indicatori și provocări metodologice? marchează finalizarea primei etape cheie a proiectului - dezvoltarea unui sistem de indicatori coerent, robust, cu ajutorul căruia să putem măsura starea de sănătate a României. Avem nevoie de ajutorul profesorilor, cercetătorilor, specialiştilor la nivel local, de toţi cei interesaţi să aibă un rol activ pentru a valida acest sistem de indicatori care fixează situaţia economică a României, care sunt atuurile şi vulnerabilităţile vieţii sociale, ale mediului înconjurător, educaţiei, sănătăţii, agriculturii etc.”, a susţinut Lelia Oanță, director al Centrului de Analiză și Strategie și manager de proiect, Secretariatul General al Guvernului.

Opt echipe de experți, formate din sociologi, economiști, experți în calitatea vieții, statisticieni, specialiști în politici publice au propus aproximativ 100 de indicatori sugestivi grupați în 12 domenii - dintre care două experimentale. “Sistemul de indicatori încorporează atât cunoștințele și expertiza echipei multidisciplinare a proiectului, cât și recomandările formulate în contextul activităților de informare și consultare organizate în proiect: vizitele de studiu efectuate la șase prestigioase instituții internaționale: OECD (Better Life Index), Observatoire Français des Conjonctures Economiques din Paris, GESIS, institutul care deține și operează baza de date Social Monitoring and Reporting in Europe, Eurostat, Eurofound - Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, European University Institute - Robert Schumann Center for Advanced Studies (Globalstat), precum și cele trei workshop-uri pentru design metodologic organizate la Cluj, București și Iași”, a susţinut în deschiderea evenimentului conf. univ. dr. Loredana Radu, coordonatorul proiectului Starea Națiunii (SNSPA).

În România se resimte nevoia creării unui instrument care să permită accesul tuturor celor interesați la date statistice relevante pentru fundamentarea deciziilor, a strategiilor și a politicilor publice. “România nu are un astfel de agregator şi nu are o cultură a colectării datelor şi a luării deciziilor pe baza datelor”, a afirmat prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice și coordonator dezvoltare instituțională în proiectul Starea Naţiunii. “Care este Starea naţiunii?! Starea naţiunii ar putea fi descrisă astfel: <<o ţară izolată în exterior, fracturată în interior, în curs de depopulare şi cu serioase probleme de încredere>>. Poate e un tablou prea dur, dar nu putem continua să ne uităm în altă parte”, a susţinut Alina Bârgăoanu.

Agregatorul online Starea Națiunii va oferi - prin intermediul unei interfețe accesibile - accesul tuturor celor interesați la date care surprind  tabloul socio-economic al României.

Galerie media, aici.

Mai multe detalii despre proiectul Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11), aici.