Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Rolul medicului de familie este unul foarte important, mai ales dacă vorbim de mecanismele de prevenție și screening. Comunicarea permanentă cu medicul de familie, vizitele regulate la cabinetul medical și măsurile de prevenție stabilite cu ajutorul acestuia contribuie în mod direct la menținerea unei sănătăți optime. Vă invităm să reflectăm împreună asupra modului în care românii percep rolul medicului de familie.

grafic art 71
Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, realizat în decembrie 2016.
    
Datele arată faptul că 72% dintre români au declarat că au fost, în ultimele 12 luni, la medicul de familie; mai exact, aproximativ 7 din 10 români declară că au mers la medicul de familie în ultimul an. În acest context, este important de menționat faptul că un procent dublu de persoane din mediul urban (67,6%) declară că au mers la medicul de familie în ultimul an, comparativ cu procentul celor din mediul rural (32,4%). Dintre cei care au mers în ultimul an la un consult la medicul de familie, aproximativ jumătate (51%) se declară destul de mulțumiți și mai mult de o treime dintre aceștia (40%) sunt foarte mulțumiți de felul în care au fost tratați de medicul de familie.
Aceste date – numărul ridicat de persoane care merg, cel puțin o dată pe an, la un consult la medicul de familie și nivelul ridicat de satisfacție cu privire la serviciile primite de la medicul de familie – ar putea să fie folosite în crearea de politici publice care să vizeze implicarea medicilor de familie în educarea și îndrumarea pacienților și în susținerea mecanismelor de prevenție, inclusiv în mediul rural.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Loredana Ivan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro