Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Rata sărăciei relative este un indicator care poate să ofere indicii valoroase despre inegalitatea socială și, în ansamblu, despre nivelul de dezvoltare a unei țări.  Datele Eurostat din 2016 arată faptul că România înregistrează cea mai mare pondere a populației care suferă de deprivare materială severă, comparativ cu țările din regiune (număr de persoane care suferă de deprivare materială severă: România – 4.707.000; Polonia – 2.507.000; Bulgaria – 2.285.000; Ungaria – 1.567.000).
Nu de puține ori, o rată ridicată a sărăciei este asociată cu un nivel redus al muncii. Altfel spus, persoanele care nu muncesc par a fi predispuse să sufere de deprivare materială, comparativ cu cele care au un loc de muncă. În graficul de mai jos, se poate observa rata sărăciei relative în gospodăriile cu intensitate ridicată a muncii. Aceasta se referă la ponderea gospodăriilor în care membrii acestora câștigă sub venitul median.

grafic art 50

Sursa datelor: Eurostat, 2018 http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_li06

Datele pentru 2016 arată că, în România, aproximativ 14% dintre cei care muncesc suferă de sărăcie relativă. Cifra se menține, cu unele fluctuații, aproximativ stabilă de aproape un deceniu. Comparația cu media europeană (5.9% pentru 2016) și cu țările din regiune este îngrijorătoare. De exemplu, în Polonia, ponderea persoanelor care muncesc și sunt sărace a înregistrat o scădere constantă, aflându-se, în 2016, la jumătate din valoarea înregistrată în România. Tot la jumătate sunt și cifrele înregistrate în Bulgaria și în Ungaria. Una dintre concluzii este aceea că, în România, munca are în mai mică măsură capacitatea de a preveni sărăcia, iar printre cauzele posibile se numără nivelul scăzut al salariilor și slaba dezvoltare a serviciilor sociale.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Bogdan Voicu, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.