Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Rata de părăsire timpurie a școlii este un indicator cheie care măsoară participarea la educație. România avea, în 2016, o rată de părăsire timpurie a școlii de 18,5%, în creștere față de anii anteriori. Trendul negativ particularizează țara noastră în raport cu țări din regiune, precum Polonia, Cehia și Slovacia, care și-au ameliorat acest indicator.
În plus, rata de părăsire timpurie a școlii în funcție de mediul de rezidență rural/urban mic/urban mare arată o diferențiere foarte accentuată. Potrivit graficului de mai jos, rata de părăsire timpurie a școlii este de cinci ori mai mare în mediul rural decât în urbanul mare. O tendință negativă de evoluție se constată și în mediul urban mic, unde această rată a crescut de la 14,4% în 2012 la 17,4% în 2016.

grafic 1

 Sursa: Eurostat, 2017: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=edat_lfse_30&lang=en

Rata de părăsire timpurie a școlii pe regiuni arată, de asemenea, o diferențiere puternică între regiunile sărace și cele mai dezvoltate. În al doilea grafic pe care îl prezentăm, vedem că, în regiunile Nord-Est și Sud-Est, rata de părăsire timpurie a școlii este în creștere, înregistrând un nivel aproape trei ori mai mare față de cel al regiunii Vest (24,7%, respectiv 24,4% față de 9,1% în 2016).

grafic 2 art2

Sursa: Eurostat, 2017: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=edat_lfse_16&lang=en

 

Legendă: Indicatorul rata de părăsire timpurie a școlii se calculează ca procent din populația între 18-24 de ani care a finalizat cel mult 8 clase din învățământul preuniversitar și ai cărei membri nu au fost în alt program de educație sau training în ultimele 4 săptămâni dinaintea anchetei.

 

Datele au fost puse la dispoziţie de Diana-Maria Cismaru și Oana Ștefăniță, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”, domeniul Educație și Cultură.