Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

 

Vă invităm să ne uităm împreună la evoluţia PIB-ului României, comparativ cu PIB-ul altor ţări din regiune.

 

Nivelul PIB în țările din regiune în 1990 vs. 2015 (prețuri curente, USD)

Nivelul PIB în țările din regiune în 1990 vs. 2015 (prețuri curente, USD)

Sursa: Banca Mondială, 2017: http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD

Legendă: nivelul PIB-ului (milioane $, prețuri curente) din anul 1990 și din anul 2015 pentru trei țări din regiune: Bulgaria / Polonia și România.

 

În 1990, ţările din regiunea Europei Centrale și de Est au pornit de la un nivel foarte apropiat al PIB-ul. PIB-ul României reprezenta 59,1% din PIB-ul Poloniei, era aproape dublul PIB-ului Bulgariei şi era similar cu cel al Cehiei (o țară mai mică decât a noastră). În 1990, PIB-ul Poloniei reprezenta 49% din PIB-ul cumulat al Ungariei, României, Cehiei și Bulgariei. Altfel spus, era, încă de pe atunci, campioana regiunii.

Un sfert de secol mai târziu, în 2015, toate țările menționate se puteau mândri cu evoluția ascendentă PIB-ului. De exemplu, în perioada 1990-2015, PIB-ul României a crescut de 4,56 ori, iar PIB-ul Poloniei de 7,23 ori. Din nou, Polonia stătea, în 2015, cel mai bine, cu o creștere de peste 7 ori. Din fruntaşă, Polonia a devenit, în 2015, lider absolut, desprinzându-se de pluton fără drept de apel. PIB-ul Poloniei a ajuns să însemne, în 2015, 89% din PIB-ul cumulat în același an al Cehiei, Ungariei, României și Bulgariei, față de 49% în 1990. Altfel spus, Polonia a devenit locomotiva zonei.

Unde se situează România? În primul rând, state mult mai mici decât România, precum Cehia, au avut și au în continuare un PIB la același nivel cu al nostru. În 2015, PIB-ul României reprezenta 37,3% din cel al Poloniei, comparativ cu 59,1% în 1990. Decalajul dintre cele două PIB-uri s-a accentuat. În plus, PIB-ul României a fost depășit – cu puțin, este adevărat – de cel al Cehiei. Altfel spus, România, a doua țară a regiunii din punctul de vedere al teritoriului şi al populaţiei, a căzut de pe locul al 2-lea pe locul al 3-lea. Important este că, în termeni reali, PIB-ul României se distanţează tot mai mult de cel al Poloniei, raportat la anul de referinţă 1990.

În concluzie, Polonia a câștigat cursa declanşată după 1990, în timp ce România se află pe un loc 3 apropiat de locul 2, dar la mare distanţă faţă de câştigător.

Graficul şi comentariul au fost puse la dispoziţie de Cristian Păun, Florina Pînzaru, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”, sub-domeniul Dezvoltare economică.