Așa cum menționam într-un material publicat anterior, mai mult de 7 din 10 români (mai exact, 72% dintre români) au declarat că au fost, în ultimele 12 luni, la medicul de familie. Mai mult, românii s-au arătat mulțumiți cu privire la serviciile primite de la medicul de familie. În acest context, vă propunem să analizăm împreună care este situația în cazul vizitei la stomatolog.
Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, realizat în decembrie 2016.
Datele din graficul de mai sus relevă faptul că două treimi dintre românii cu vârsta de peste 18 ani nu au fost la stomatolog în ultimele 12 luni. Dintre cei care au mers la stomatolog în ultimul an, 26% sunt din mediul rural și 37,6% sunt persoane rezidente în mediul urban. Datele confirmă, printre altele, faptul că accesul la serviciile de sănătate este diferit, în funcție de mediul de rezidență. Problema accesului la servicii este una care nu poate fi ignorată, mai ales că accesul la serviciile de stomatologie este, în cea mai mare parte, „privilegiul” celor cu venituri medii și peste medii – care pot plăti aceste servicii – sau se face cu costul renunțării la alte bunuri și servicii. De asemenea, este important de menționat faptul că 88,7% dintre cei care au declarat că au mers la stomatolog în ultimul an au ales un cabinet privat, în timp ce doar 8,8% au ales un cabinet stomatologic de stat.
În ceea ce privește nivelul de satisfacție cu privire la serviciile oferite de stomatolog, indivizii declară că sunt mulțumiți de modul în care au fost tratați de către medicul stomatolog. Există unele diferențe în ceea ce privește mulțumirea exprimată față de serviciile oferite în cabinetele private de stomatologie, comparativ cu cele oferite în cele de stat, indivizii declarând că au fost mai bine tratați de medicii stomatologi din cabinetele private, comparativ cu cei din cabinetele de stat.
Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Loredana Ivan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro
[1]Sondajul de opinie publică s-a desfășurat în proiectul „Starea Națiunii”, în perioada 2-15 decembrie 2016, pe un eșantion de 1350 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă (peste 18 ani) din România. Chestionarul a fost administrat telefonic, cu operatori, folosind sistemul CATI. Eșantionarea s-a realizat pe cote (sex, vârstă, regiune de dezvoltare), eșantionul având o marja de eroare de +/- 2,6 %, pentru un nivel de încredere N.I. = 95%.