Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

O viață sănătoasă este definită ca o viață fără limitări în activitățile cotidiene. De aceea, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și alte organisme internaționale care monitorizează starea de sănătate a populației din diferite țări includ (în analizele cu privire la sănătatea populației) speranța de viață sănătoasă – adică numărul de ani pe care o persoană de o anumită vârstă se așteaptă să îl trăiască fără limitări în activitățile pe care le desfășoară zilnic.

Vă invităm, așadar, să medităm împreună asupra modului în care românii percep propria lor stare de sănătate, atât la nivel general, cât și prin raportare la limitările resimțite în activitatea de zi cu zi, ca urmare a degradării stării de sănătate fizică.

grafic art 70 1                       

Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, realizat în decembrie 2016[i].

grafic art 70 2                      

Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, realizat în decembrie 2016.

grafic art 70 3grafic art 70 4

Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, realizat în decembrie 2016.

Graficele de mai sus arată atât percepția românilor cu privire la starea lor generală de sănătate, cât și limitările pe care aceștia declară că le resimt ca urmare a degradării stării lor de sănătate fizică. Datele surprind faptul că foarte puțini români (5%) cred că starea lor de sănătate este excelentă, în timp ce un procent semnificativ dintre aceștia (58%) declară că starea lor de sănătate este în general bună și foarte bună. Mai mult de o treime dintre români (37%) declară că starea lor de sănătate este mediocră sau proastă. Întrebați despre modul în care percep starea lor actuală de sănătate comparativ cu cea pe care o aveau în urmă cu un an, majoritatea românilor (68%) declară că nu există diferențe semnificative între cele două. Totuși, în pofida faptului că declară că nu resimt o degradare majoră a stării actuale de sănătate, aproximativ o treime dintre români declară faptul că, în ultimele patru săptămâni, au redus perioada petrecută muncind sau derulând alte activități, ca urmare a degradării stării lor de sănătate fizică. Mai mult, întrebați cu privire la starea de extenuare pe care au resimțit-o în ultimele patru săptămâni, aproximativ jumătate dintre români (48%) declară că se simt extenuați – uneori (27%), o bună parte din timp (12%), în majoritatea timpului (7%) sau tot timpul (2%).

Aceste date arată faptul că, în general, românii consideră că au o stare de sănătate relativ bună, fără a remarca diferențe semnificative de la un an la altul. Totuși, prin raportare la unele limitări ale activităților zilnice datorate degradării stării de sănătate fizică, este important de remarcat procentul semnificativ de persoane care declară că simt nevoia de a reduce din activitățile desfășurate ca urmare a degradării stării de sănătate fizică (32%) și numărul mare de persoane care, în ultimele patru săptămâni, declară că s-au simțit extenuate. Aceste date pot servi drept puncte de plecare pentru crearea și implementarea unor politici publice care să aibă în vedere reducerea limitărilor datorate activităților fizice, în vederea creșterii speranței de viață sănătoasă și, în general, a calității vieții.

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Loredana Ivan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro    

 


[i] Sondajul de opinie publică s-a desfășurat în proiectul „Starea Națiunii”, în perioada 2-15 decembrie 2016, pe un eșantion de 1350 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă (peste 18 ani) din România. Chestionarul a fost administrat telefonic, cu operatori, folosind sistemul CATI. Eșantionarea s-a realizat pe cote (sex, vârstă, regiune de dezvoltare), eșantionul având o marja de eroare de +/- 2,6 %, pentru un nivel de încredere N.I. = 95%.