Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Semnalam într-un material publicat anterior faptul că România înregistrează decalaje importante în ceea ce privește speranța de viață la naștere, în comparaţie nu numai cu media europeană, ci şi cu țările din Europa Centrală şi de Est. Datele din 2016 arată faptul că, în România, speranța de viață la naștere este cu 5,7 ani sub media europeană (81 ani). Aceleași date confirmă faptul că România (unde speranța de viață la naștere este de 75,3 ani) se situează pe penultimul loc în regiune, fiind urmată doar de Bulgaria (unde speranța de viață la naștere este de 74,9 ani).
În acest context, este interesant de analizat care este situația cu privire la speranța de viață la naștere, prin raportare la regiunile de dezvoltare ale României.

grafic art 69

Sursa datelor: Eurostat, 2018
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=demo_r_mlifexp&lang=en

Datele din graficul de mai sus arată o tendință de creștere ușoară a speranței de viață la naștere în toate regiunile de dezvoltare ale României. Totuși, în pofida acestei creșteri, nu putem să nu remarcăm decalajele interregionale semnificative – în regiunile mai dezvoltate din punct de vedere economic (de exemplu, București-Ilfov), speranța de viață la naștere este cu aproximativ doi ani și jumătate mai mare decât în regiuni precum Nord-Est și Sud-Est. Aceste date sunt alarmante din cel puțin două puncte de vedere. Pe de o parte, fiindcă ele sunt în acord cu aceeași tendință înregistrată la nivel macro – România consemnează decalaje semnificative la capitolul speranță de viață la naștere atât comparativ cu media UE, cât și cu țările din regiune. Pe de altă parte, fiindcă ele reflectă faptul că decalajele economice dintre regiunile de dezvoltare nu sunt asociate doar cu diferențe privind calitatea vieții, ci și cu numărul de ani trăiți de persoanele care locuiesc în aceste regiuni.

    
Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Valeriu Frunzaru, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro