Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

În contextul unei evoluții rapide și alarmante a fenomenului de îmbătrânire a populației la nivel global, este important să medităm asupra anumitor indicatori care reflectă dinamica populației – sporul natural (numărul de născuți vii raportat la numărul de persoane decedate), evoluția speranței de viață la naștere, evoluția speranței de viață sănătoasă, mortalitatea infantilă, fenomenul migrației. Graficul de mai jos surprinde evoluția unuia dintre indicatorii menționați, și anume sporul natural, atât în România, cât și în țările din regiune.

grafic art 67

Sursa datelor: prelucrări ale datelor oferite de Eurostat, 2018
http://ec.europa.eu/eurostat/web/population-demography-migration-projections/births-fertitily-data/database

Datele surprind faptul că, în afară de Ungaria, care înregistra un spor natural preponderent negativ în perioada 1980-1990, în Bulgaria, Polonia și România, sporul natural a înregistrat exclusiv valori pozitive. În anul 1990, Bulgaria a început să înregistreze primele valori negative. În ceea ce privește situația din România, observăm că, începând cu anul 1992 și până în prezent (ultimele date disponibile fiind cele din anul 2016), țara noastră înregistrează exclusiv valori negative ale acestui indicator, ceea ce indică o scădere drastică a populației, numărul de născuții vii fiind semnificativ mai mic decât cel al decedaților. Mai mult, observăm că, începând cu anul 2012, scăderea populației României se accentuează – în anul 2016, diferența dintre numărul de născuți vii și numărul de decedați a fost cu aproximativ 14.000 mai mare decât în anul 2012. Aceste date sunt îngrijorătoare deoarece scăderea populaţiei are consecinţe grave pe plan economic şi social, afectând majoritatea domeniilor, de la educație și sănătate şi până la sistemul de pensii şi cel de asigurări sociale. De aceea, preocupările principale ale statelor confruntate cu astfel de fenomene ar trebui să includă crearea de politici publice care să încurajeze creșterea natalității, creșterea speranței de viață la naștere și a speranței de viață sănătoasă.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Veronica Dumitrașcu, Valeriu Frunzaru, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro