Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Dezvoltarea economică depinde, în mod semnificativ, de complexitatea sistemului financiar-bancar. Ultima criză economică la nivel global a arătat cât de importantă este capitalizarea băncilor. Acest indicator – capitalizarea băncilor – raportează capitalul propriu al băncilor la totalul activelor acestora. Cu cât sunt mai capitalizate băncile într-o țară, cu atât hazardul moral și calitatea mecanismelor de creditare cresc exponențial (atunci când creditează, băncile riscă într-o proporție mai mare banii proprii). Capitalizarea din sectorul bancar arată, în egală măsură, importanța lichidităților (în cazul unei crize, băncile au resurse pe care le pot mobiliza cu ușurință de la acționarii lor).

Evolutia gradului de capitalizare in sistemul bancar

 

Sursa datelor: Banca Mondială, 2018 https://data.worldbank.org/indicator/FB.BNK.CAPA.ZS?view=chart

Capitalizarea în sectorul bancar românesc este în creștere, mai ales după criza pe care am parcurs-o și care a afectat România mai mult decât alte țări din regiune. Chiar dacă nu este vorba despre evoluții spectaculoase la nivelul acestui indicator, semnalele sunt pozitive și relevă un sistem financiar-bancar tot mai puternic și mai interesat de calitatea capitalului de care dispune. Scăderea nivelului de capitalizare s-a datorat, în principal, crizei profunde prin care a trecut economia românească, care a consumat resurse importante de capital, a provocat pierderi importante băncilor și a generat intrarea în „neperformanță” a unui procent important din creditele acordate în România (am avut printre cele mai mari rate a creditelor neperformante, circa 1/5 din creditele acordate fiind afectate).

La nivel regional, observăm faptul că România și Bulgaria sunt singurele țări din regiune unde capitalizarea băncilor a scăzut în ultimii 16 ani (în Bulgaria mai mult și în România mai puțin). Criza a afectat cel mai mult aceste țări din regiune, recuperarea dificilă fiind un proces normal. Una dintre principalele resurse ale dezvoltării – capitalul – este dificil de atras chiar și în proiecte complexe cum sunt cele din sectorul financiar-bancar. Așadar, reiese că este necesar ca România să continue acest efort amplu de consolidare și de restructurare în sectorul bancar.

capitalizarea sectorului bancar

 

Sursa datelor: Banca Mondială, 2018
https://data.worldbank.org/indicator/FB.BNK.CAPA.ZS?view=chart

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Cristian Păun, Florina Pînzaru, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro