Securitatea națională a României este o preocupare constantă a instituțiilor statului, dar nu se limitează la acestea. Fiecare cetățean român se preocupă, într-o oarecare măsură, de securitatea națională, fie prin prisma interesului individual, fie prin cel al comunității din care face parte. Percepția asupra riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale a fost subiectul unui barometru derulat în cadrul proiectului „Starea națiunii” în anul 2017 (pe 1007 respondenți, cu o marjă de eroare de 3%). La întrebarea referitoare la principalele amenințări la adresa securității naționale, respondenții au apreciat, cu patru niveluri de preocupare (foarte important, important, puțin important, neimportant) mai multe evenimente posibile care ar putea reprezenta amenințări la adresa securității naționale.
Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, 2017
Datele din graficul de mai sus arată faptul că românii nu sunt îngrijorați de iminența unui eveniment militar sau terorist care afectează securitatea națională, ci, mai degrabă, de corupție (90,3%), traficul de droguri (78,9%) și criminalitatea organizată (77,5%). Pe de altă parte, doar puțin peste 50% dintre români se tem de un eventual atac terorist asupra infrastructurilor critice sau de separatismul regional. Aceste date ne arată faptul că, în România, populația este mai degrabă îngrijorată de amenințările de ordin social și mai puțin de cele de ordin militar. O explicație posibilă ar fi aceea că, în ciuda evenimentelor militare recente din Ucraina, evenimentelor politice cu implicarea armatei din Turcia, ofensivei informaționale a Rusiei, valului migraționist ilegal, intensificării atacurilor cibernetice și altor asemenea evenimente, românii se preocupă de chestiuni mai degrabă sociale.
Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Ion Roceanu, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro