Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Monitorul Social, un proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, aduce la zi o serie de infografice referitoare la indicatori-cheie care arată gradul de dezvoltare a unei țări. Printre aceștia, se numără: rata sărăciei raportată la transferurile sociale și a pensiilor, remunerarea salariaților în funcție de rata de ocupare a forței de muncă, categoria ocupațională preponderent săracă și diferența de venituri în funcție de gen și nivel educațional. Infograficele arată faptul că, în ultimii ani, situația României nu s-a îmbunătățit semnificativ pe nici unul dintre cele patru paliere amintite. Mai îngrijorător este faptul că, pe măsura evoluției celorlalte țări din regiune și din Uniunea Europeană, distanța României față de media Uniunii Europene s-a mărit, iar situația pare că necesită luarea unor măsuri imediate.


Astăzi, vom discuta despre diferența de venituri în funcție de gen și nivelul educațional. Datele oferite de Monitorul Social și preluate din Eurostat arată că, în România, diferența dintre veniturile bărbaților și cele ale femeilor (gender pay gap) este de 5.8%. Procentul este mai mic decât cel înregistrat de țările din regiune – Polonia are un procent de 7.7%, iar Bulgaria înregistrează un procent de 15.4%. Conform interpretării oferite de Monitorul Social, diferența dintre veniturile bărbaților și cele ale femeilor este subevaluată în România. În aceeași sursă, se menționează faptul că această diferență depinde, într-o măsură semnificativă, de rata de angajare în rândurile celor două categorii, în funcție de nivelul de educație. În România, rata de angajare în rândurile femeilor ajunge să fie comparabilă cu cea în rândurile bărbaților abia în cazul persoanelor cu studii superioare. Până la acest nivel, femeile tind să fie angajate într-o măsură semnificativ mai mică decât bărbații, ceea ce poate duce la un tip de comparație disproporționată – venitul femeilor cu educație superioară este comparat cu cel al bărbaților cu educație primară și medie – de aici și ideea că diferența de venituri în funcție de gen pare a fi, mai degrabă, subevaluată.

Gender Pay Gap subevaluat 1

Infograficul despre diferența de venituri în funcție de gen și nivelul educațional poate fi consultat la: https://monitorsocial.ro/indicator/gender-pay-gap-subevaluat-2017/.

Informații statistice despre alți indicatori relevanți pentru domeniul Demografie și calitatea vieții pot fi consultate pe site-ul proiectului „Starea Naţiunii”. www.starea-natiunii.ro