Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Problemele existente în sistemul de educație ocupă un loc semnificativ atât pe agenda media, cât și pe agenda publică din România. Rezultatele unui sondaj de opinie realizat în cadrul proiectului „Starea Naţiunii” (în perioada 1 martie - 14 aprilie 2017, pe 1149 de respondenți, cu o marjă de eroare de +/- 3%) arată că cinci dintre cele mai mari probleme identificate de cetățeni în ceea ce privește sistemul de educație sunt, în ordine: indisciplina elevilor (19,2%), corupția (16,5%), salariile mici ale profesorilor (10,1%), indiferența profesorilor (8,4%), și dotările necorespunzătoare (8,1%).

grafic art 46

Sursa datelor: Proiectul „Starea Naţiunii”, Sondaj de opinie publică, realizat în perioada 1 martie - 14 aprilie 2017


Este interesant de menționat faptul că percepția asupra problemelor existente în sistemul de educație este diferită în funcție de nivelul de instruire a respondenților. Astfel, cei cu studii medii susțin mai degrabă că principalele probleme sunt indisciplina elevilor (19,4%) și corupția (18%), comparativ cu cei cu studii primare, care cred că indisciplina elevilor este principala problemă (26,1%), iar corupția într-o măsură mai mică (14,8%). În schimb, în cazul respondenților cu studii superioare, indiferența profesorilor este indicată ca fiind o problemă mai importantă (14,4%). Odată identificate, aceste probleme ar trebui să fie pe ordinea de zi a celor care elaborează politici publice în domeniul educației, astfel încât situația să se îmbunătățească și percepția publică să se amelioreze.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Loredana Ivan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro