Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Statisticile oferite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) demonstrează că, în România, rata acoperirii vaccinului antirujeolă a înregistrat o tendință descrescătoare în ultimii ani. În anul 2011, aceasta a scăzut sub pragul optim de 95%, în cazul ambelor doze ce trebuie administrate. Fixarea pragului de acoperire la 95% (ținta OMS) pornește de la constatarea că, în interiorul populațiilor unde rata vaccinării se menține sub această valoare, cresc șansele ca numărul de persoane vulnerabile să fie multiplicat. Această stare de fapt reprezintă un real potențial pentru apariția epidemiilor.
grafic art 43        
Sursa datelor: Organizația Mondială a Sănătății http://www.who.int/immunization/monitoring_surveillance/data/en/

Graficul de mai sus arată că, în România, acoperirea vaccinală cu vaccin antirujeolic (doza I) a scăzut dramatic în ultimii ani, situându-se, în 2016, cu 9 procente sub pragul optim (de 95%) sugerat de OMS. Mai mult, datele oferite de OMS pentru 2016 surprind faptul că acoperirea vaccinală completă (ambele doze) este de 76% în țara noastră. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că administrarea ambelor doze este importantă, asigurând un grad de protecție de 97% împotriva bolii (comparativ cu 93% în cazul administrării unei singure doze de vaccin).
Deși vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat rujeolă-rubeolă-oreion – RRO) este inclusă în Programul Național de Vaccinare, tot mai mulți părinți își manifestă neîncrederea în vaccinuri și refuză acest act medical pentru copiii lor. Atitudinile negative față de vaccinare se reflectă, după cum arată graficul de mai sus, în scăderea ratei de acoperire.
În acest context, trebuie menționat faptul că România a fost nominalizată explicit de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, printre statele în care se înregistrează decese infantile care ar fi putut să fie evitate prin vaccinarea împotriva rujeolei. Comentariul președintelui Juncker referitor la imperativul eradicării rujeolei prin vaccinare a fost făcut în cadrul discursului ”Starea Uniunii 2017”. Anual, președintele Comisiei Europene se adresează membrilor Parlamentului European, pentru a prezenta prioritățile pentru anul următor și viziunea asupra modului în care ar putea evolua Uniunea Europeană.
Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Flavia Durach, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro