Calitatea serviciilor medicale pe care pacienții o pot primi într-un anumit spital depinde, într-o mare măsură, de tehnologiile medicale disponibile în spitalul respectiv, mai exact de performanța și eficiența acestora. În acest context, dotarea spitalelor cu aparatură tehnologică avansată poate reprezenta, printre altele, un indicator relevant în ceea ce privește procesul de screening și prevenție a bolii. Vă invităm să analizăm împreună situația în care se află România la capitolul echipamente medicale cu tehnologie avansată implicate în procesul de screening și prevenție.
Sursa datelor: Eurostat, 2017
Sursa datelor: Eurostat, 2017
Tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică sunt două dintre cel mai des întâlnite tipuri de echipamente medicale care folosesc tehnologie modernă, performantă. Acestea sunt utilizate, de obicei complementar, în depistarea diferitelor patologii, chiar și în stadii incipiente. De aceea, importanța existenței și a accesului pacienților la astfel de echipamente medicale moderne este esențială.
Graficele de mai sus arată o ușoară ameliorare a situației în ceea ce privește dotarea spitalelor publice cu echipamente de acest tip, atât în România, cât și în celelalte țări din regiune. Totuși, trebuie subliniat faptul că în România există doar cu puțin peste un computer tomograf la 100.000 de locuitori, în timp ce în Bulgaria sunt aproape trei astfel de echipamente la 100.000 de locuitori. Mai mult, România este pe ultimul loc în regiune, având cel mai mic număr de aparate de RMN la 100.000 de locuitori. Aceste date alarmante relevă, printre altele, faptul că spitalele românești de stat nu au dotările necesare (cel puțin în ceea ce privește echipamentele principale folosite în screening și prevenție) pentru a răspunde nevoilor pacienților.
Aceste date trebuie coroborate cu statisticile care arată incidența tot mai crescută a unor boli care ar putea fi prevenite (de exemplu, bolile cardiovasculare, la care România este „campioană”), pentru a obține un tablou complet asupra situației de pe teren. În absența unor măsuri serioase și a unei reforme a sistemului de sănătate, care să vizeze, printre altele, dotarea unităților sanitare cu echipamente performante, vom asista la fenomene dezastruoase, dintre care menționăm: creșterea mortalității în cazul unor boli care, dacă ar fi fost identificate în faze incipiente, ar fi putut să fie tratate cu succes; creșterea cheltuielilor publice pentru tratarea bolnavilor ale căror afecțiuni ar fi putut să fie identificate în faze incipiente; creșterea inegalității accesului la serviciile de sănătate – accesul la screening cu aparatură corespunzătoare va fi mai facil pentru cei care își pot permite să meargă la clinicile private.
Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Loredana Ivan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.