Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Investiția în educație este crucială pentru dezvoltarea oricărui stat, deci şi a României, influențând calitatea sistemului de învățământ și a infrastructurii școlare, gradul de cuprindere a elevilor în sistem și accesul la educaţie. Legea 1/2011, art. 8, impune alocarea pentru educație a cel puțin 6% din PIB, dar, după cum ştim, acest prag nu a fost niciodată atins. Deşi la nivel public/ declarativ, educația este considerată un domeniu cheie, la fiecare alocare bugetară observăm că învățământul rămâne subfinanțat.

Datele făcute publice de către Eurostat arată că România are cel mai mic procent alocat pentru educație, de aproape două ori mai mic decât media europeană. În 2014, România a alocat doar 2,75% din PIB pentru acest sector, în timp ce Bulgaria a alocat 4,22%. Țări din regiune, precum Polonia și Ungaria, investesc aproape dublu în educație. Un sistem educațional bine condus şi finanțat, care să fie tratat în mod real ca o prioritate, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea României și pentru reducerea inegalităţilor. Alocările bugetare pentru acest sector sunt o investiție pe termen lung, fără de care creșterea economică și stabilitatea socială nu pot exista.

grafic art 25

Sursa datelor: Eurostat 2017

http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=educ_figdp&lang=en (2010- 2011)
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=educ_uoe_fine06&lang=en (2012-2014)

Legendă: Proporţia din realizarea financiară naţională anuală alocată de Guvern dezvoltării educaţiei. Se are în vedere procentajul alocat din produsul intern brut educaţiei (% din total PIB).

 

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Oana Ștefăniță, Alina Bârgăoanu și Corina Buzoianu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro