Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Standardul puterii de cumpărare (SPC) este o monedă fictivă calculată de Eurostat ce elimină diferenţele în puterea de cumpărare a diferitelor ţări. Valorile SPC sunt derivate din valori exprimate în moneda naţională, folosind paritatea puterii de cumpărare ca factor de conversie. Acestea sunt obţinute ca medie ponderată a raportului relativ al preţurilor unui coş de bunuri şi servicii. Valorile paritare sunt fixate astfel încât valoarea medie a puterii de cumpărare a unui Euro să fie egală cu un SPC. Graficul de mai jos surprinde cum stă România în ceea ce privește evoluția PIB-ului pe cap de locuitor la standardul puterii de cumpărare.

grafic art 19

 

Sursa datelor: Eurostat 2017, http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_10r_2gdp&lang=en

În 2000, PIB-ul României pe cap de locuitor în SPC reprezenta 26% din PIB-ul UE 28 pe cap de locuitor în SPC. În 2015, PIB-ul României pe cap de locuitor în SPC a crescut cu 21%, ajungând să reprezinte 57% din PIB-ul UE 28 pe cap de locuitor în SPC. Cu toate acestea, decalajul de dezvoltare între România şi celelalte ţari ale UE s-a menţinut, situând ţara noastră pe penultimul loc din UE din acest punct de vedere, urmată de Bulgaria.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Augustin Stoica, membru în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro