Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organization) atrage atenția asupra faptului că rata obezității la nivel mondial a înregistrat în anul 2014 valori duble față de cele din 1980. În 2014, aproximativ 41 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani erau supraponderali sau obezi. Cândva specifice țărilor cu un nivel crescut al salariilor, astăzi, supraponderabilitatea și obezitatea fac ravagii în zonele urbane din țările care au un nivel scăzut sau mediu al salariilor. La nivel mondial, mortalitatea cauzată de supraponderabilitate și obezitate este cu mult mai crescută decât cea cauzată de subponderabilitate. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata obezității la nivel european este destul de ridicată, Europa ocupând în anul 2014 locul al doilea după America la acest capitol.

În acest context, una dintre preocupările principale ale tuturor statelor vizează controlul și monitorizarea indicelui de masă corporală în rândurile adolescenților. Această preocupare este în totalitate justificată deoarece un indice crescut de masă corporală în rândurile adolescenților poate determina dezvoltarea unor afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială sau afecțiunile cardiace. Așadar, preocuparea pentru menținerea unei greutăți optime sau cât mai aproape de cea normală înseamnă, de fapt, preocuparea pentru dezvoltarea unor adulți sănătoși.

Cele două grafice de mai jos arată care este situația în ceea ce privește extremele indicelui de masă corporală în rândurile adolescenților – procentul adolescenților subponderali și procentul adolescenților obezi.


grafic art 17 1grafic art 17 2

Sursa datelor: Eurostat 2017, http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=hlth_ehis_bm1e&lang=en

Legendă: Indicele de masă corporală se referă la raportul dintre greutatea corporală a unei persoane, măsurată în kg, și înălțimea persoanei respective, măsurată în cm. Indicatorul referitor la indicele de masă corporală în rândurile adolescenților se referă la raportul dintre greutatea și înălțimea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

Graficele arată că, în Europa Centrală și de Est, subponderabilitatea tinde să fie o problemă mai gravă decât obezitatea. De asemenea, graficele surprind faptul că adolescenții români sunt mai puțin expuși riscului de a fi subponderali sau obezi în comparație cu cei din țările din regiune. De exemplu, procentul adolescenților subponderali din Ungaria este dublu față de cel al adolescenților subponderali din România. Concluziile la acest nivel ar trebui nuanțate prin raportare la evoluția acestui fenomen care pare să contrazică tendința generală la nivel mondial, potrivit căreia obezitatea face mai multe victime decât subponderabilitatea. Totuși, indiferent de natura fenomenului (subponderabilitate sau obezitate), politicile publice în domeniul sănătății ar trebui să preîntâmpine răspândirea acestuia și să creeze un cadru optim pentru dezvoltarea unei populații sănătoase.

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Valeriu Frunzaru și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro