Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Națiunile dezvoltate economic exportă produse procesate și/sau finisate, importând, în schimb, produse brute/neprocesate la prețuri avantajoase. Acest „comportament” evidențiază, printre altele, nivelul de maturitate economică a unei țări. În acest context, vă invităm să reflectăm împreună la indicatorul care surprinde balanța de importuri/exporturi a produselor animaliere în raport cu cele cerealiere.

grafic art 9

Sursele datelor: Institutul Național de Statistică

Legendă: Balanța de importuri de produse animaliere și animale vii în raport cu cea a exporturilor de produse cerealiere (pentru perioada 1991 -2016).

Graficul de mai sus surprinde faptul că volumul exporturilor de cereale a crescut de aproape 190 de ori în ultimii 25 de ani. Simultan, prin raportare la aceeași perioadă, importul de produse animaliere și animale vii a crescut de aproximativ 37 de ori. Aceste creșteri spectaculoase atât în ceea ce privește exportul de produse cerealiere (produse brute, nefinisate), cât și în ceea ce privește importul de produse finisate (carne și derivate din carne) arată faptul că România nu urmează modelul țărilor dezvoltate economic, având un „comportament” atipic şi contrar propriilor interese. Exportând mult şi ieftin şi importând puţin şi scump, România şi-a construit singură o reţetă care să îi încetinească propria dezvoltare, în contradicţie cu ce fac vecinii noştri şi cu ce se întâmplă, în general, în Uniunea Europeană.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Sergiu Stan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-naţiunii.ro