Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat recent un infografic despre fenomenul maternităţii precoce în România, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene.

Datele publicate sunt alarmante, relevând faptul că incidenţa maternităţii precoce (mame cu vârsta sub 15 ani) este destul de ridicată la nivelul Uniunii Europene. În țările din Uniunea Europeană, se nasc anual aproximativ 2000 de copii ale căror mame au sub 15 ani. Mai îngrijorător este faptul că mai mult de o treime dintre aceste maternități precoce au loc în România.

Datele relevă, de asemenea, faptul că rata fertilităţii precoce (la grupa de vârstă 10-14 ani) este în România de 1,32 la mie (a doua după Bulgaria, unde este de 1,91 la mie), în timp ce media la nivelul țărilor UE este de 0,15 la mie. Conform aceleiași surse, dacă celor 676 de născuți vii le adăugăm cele 422 de avorturi provocate, ajungem la un total de 1098 sarcini sub 15 ani, în anul 2015. Cele mai multe sunt rezultatul unor abuzuri sexuale. Raportul Friedrich-Ebert-Stiftung atrage atenția asupra faptului că, în două treimi dintre cazuri, tatăl este necunoscut sau are vârsta de 20 de ani sau mai mult.

Infograficul despre maternitatea precoce în România poate fi consultat la: https://monitorsocial.ro/indicator/fertilitate-precoce/. Principala sursă a datelor folosite în infograficul realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung este baza de date Eurostat.

Fertilitate precoce 860x3406

Mai multe detalii despre proiectul Monitorul Social, pot fi accesate la: https://monitorsocial.ro/.

www.starea-naţiunii.ro