Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

În contextul actual, puterile lumii, fie că este vorba despre puteri consolidate sau de puteri emergente, îşi regândesc strategiile de apărare și, implicit, eforturile financiare necesare pentru a implementa aceste strategii. Analiza cheltuielilor pentru apărare relevă discrepanțe majore atât între țările europene membre NATO, cât și între SUA și ceilalți membri NATO.

În 2016, România a avut cheltuieli militare pe cap de locuitor semnificativ mai scăzute față de media țărilor europene din NATO, țara noastră alocând de aproximativ trei ori mai puțini bani pentru apărare. De asemenea, în regiune, România se află pe penultimul loc (141 USD pe cap de locuitor), fiind la mică distanță de Bulgaria, care are cel mai mic buget pentru apărare (102 USD pe cap de locuitor). Graficul arată o creștere constantă a bugetului pentru apărare a României din ultimii patru ani, lucru apreciat în mod explicit de către partenerii NATO, în special SUA. Date fiind decalajele preexistente, alocările pentru apărare rămân sub nivelul altor țări din regiune, cum ar fi Polonia, care au luat startul mai devreme în această chestiune.

Dacă ne uităm la cheltuielile SUA pentru apărare în 2016, observăm că acestea sunt de aproximativ patru ori mai mari decât media țărilor europene din NATO. Graficul ne ajută să ne reprezentăm mai bine apelurile preşedinţilor americani Barack Obama şi Donald Trump privind o distribuţie mai echitabilă a cheltuielilor pentru apărare în cadrul NATO. Oricât ar părea de paradoxal sau de neaşteptat, exprimările celor doi preşedinţi pe această temă sunt identice: „fair share for the cost of defence” (Barack Obama, declaraţie în timpul conferinţei comune de presă cu Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, 3 iunie 2014, Donald Trump, declaraţie în timpul conferinţei comune de presă cu Preşedintele României, Klaus Johannis, 9 iunie 2017).

grafic art 6

Sursa datelor: http://www.nato.int/cps/on/natohq/news_142152.htm, Links - Defence Expenditures of NATO Countries (2009-2016)

Graficul şi comentariile au fost puse la dispoziţie de Alina Bârgăoanu, Corina Buzoianu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-naţiunii.ro