Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

img conf 21sept

Conferința națională „Dezvoltarea României – date și realitate“, București, 21 septembrie 2018. Prezentarea rezultatelor intermediare ale proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“ (Cod SIPOCA 11/Cod MySMIS 2014+: 118305)

Secretariatul General al Guvernului - Direcția pentru Strategii Guvernamentale și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a organizat vineri, 21 septembrie 2018, conferinţa naţională „Dezvoltarea României – date și realitate“. Conferința are loc în București, la Hotel Ramada Plaza, Sala Europe, începând cu ora 09:30. Evenimentul are ca scop prezentarea rezultatelor intermediare ale proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“ (Cod SIPOCA 11/Cod MySMIS 2014+: 118305) și realizarea unei demonstrații privind modul de utilizare și conținutul Agregatorului online de date statistice construit în cadrul proiectului.

Conferința este organizată pentru a permite tuturor factorilor interesați să participe activ la evaluarea îndeplinirii obiectivelor asumate ale proiectului: 1. Crearea unui sistem coerent de 100 de indicatori relevanți pentru măsurarea nivelului de dezvoltare al României; 2. Construirea agregatorului de date online „Starea Națiunii“; 3. Generarea periodică de date sociologice privind percepția publică (barometre de opinie); 4. Întărirea capacității instituționale a Solicitantului; 5. Implementarea unui program de formare în utilizarea agregatorului de date online „Starea Națiunii” și a rezultatelor de cercetare, adresat personalului din administrația locală și centrală ca viitori utilizatori), fiind astfel un cadru pentru implicarea actorilor relevanți (reprezentanți ai autorităților publice centrale, experți, reprezentanți ai mediului academic etc.), pentru schimbul de idei şi pentru dezbaterea diferitelor abordări şi soluţii.

“Agregatorul Starea Națiunii va crea posibilitatea unei schimbări fundamentale în modul în care sunt construite politicile publice și strategii guvernamentale în România”, a declarat Lelia Oanță, managerul de proiect din partea Secretariatului General al Guvernului. “Apariția acestui instrument nu poate fi separată de procesul de reformă a administrației publice din România, în sensul adaptării la schimbările mediului economic și social. La aceste provocări, instrumentul Starea Națiunii este destinat să ofere soluții științifice, care să fundamenteze strategii și măsuri politice, sociale și economice având în centrul atenției nevoile cetățeanului. Cu ocazia conferinței de astăzi, ne bucurăm să ne apropiem cu pași repezi de acest obiectiv”.

Cele cinci componente principale ale conferinței au fost: descrierea proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice“, fixarea unui tablou de bord privind gradul de dezvoltare a României, așa cum se conturează el din datele statistice disponibile, prezentarea detaliată a instrumentului de lucru (agregatorul online de date statistice), propunerea de politică publică asupra modalității de fundamentare a deciziilor și formulare a politicilor publice și, nu în ultimul rând, prezentarea datelor de percepție colectate în proiect (prin barometrele de opinie publică), date ce reflectă percepția cetățenilor cu privire la indicatorii relevanți pentru măsurarea nivelului de dezvoltare al României.

 

workshop demonstrativ pentru utilizarea agregatorului online starea natiunii 1 20180501 1843331875

Primul workshop demonstrativ pentru utilizarea agregatorului online ”Starea Națiunii”

Vineri, 27 aprilie 2018, agregatorul online ”Starea Națiunii” a fost testat pentru prima dată de demnitari şi funcţionari publici din cadrul Secretariatul General al Guvernului, în cadrul unui workshop demonstrativ, organizat la SNSPA. Prin intermediul acestui workshop, echipa proiectului a prezentat, verificat şi validat platforma online, împreună cu viitorii utilizatori ai agregatorului Starea Națiunii, pentru a se asigura că acest instrument de fundamentare a deciziilor și strategiilor este cât mai bine adaptat nevoilor administrației centrale.

Lansat în anul 2016, proiectul strategic „Starea Națiunii – Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (SIPOCA 11), finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Secretariatul General al Guvernului în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice publice, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.
„Agregatorul de date a parcurs o serie de pași importanți și a crescut treptat, pe măsura eforturilor echipei”, a declarat managerul proiectului, Lelia Oanță, director al Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului. „De la stabilirea indicatorilor și a domeniilor, trecând prin consultări cu experți și specialiști din diverse arii de competență, am reușit să ajungem în faza de verificare și validare a instrumentului nostru, motiv pentru care v-am invitat la acest test, care este și un examen pentru toți cei implicați în proiect.”
În cadrul workshop-ului, experţii proiectului au prezentat cinci dintre cele 12 domenii ale Agregatorului: ”Educație și cultură” și ”Cercetare” (prof. univ. dr. Diana Cismaru şi conf. univ. dr. Corina Buzoianu – sociologi, SNSPA),”Dezvoltare economică” și ”Capital financiar” (conf. univ. dr. Florina Pânzaru – expert economist, SNSPA, conf. univ. dr. Cristian Păun – expert macroeconomie, ASE), ”Demografie și piața de muncă” (conf. univ. dr. Valeriu Frunzaru – expert sociolog, SNSPA, Ștefan Trică – expert demografie, INS), fiecare prezentare demonstrativă fiind urmată de o sesiune de întrebări, răspunsuri şi clarificări.
„Odată validat, agregatorul va intra în faza de consolidare, pe măsură ce se va umple de informațiile și datele statistice cu care este alimentat de echipa de proiect. Ne pregătim deja de etapa de formare a unui nucleu de utilizatori din cadrul instituțiilor guvernamentale centrale”, a anunțat Lelia Oanță, managerul de proiect, „și sperăm ca agregatorul să-și demonstreze rapid valoarea și utilitatea în activitatea de zi cu zi a administrației publice din România.“

 

 

 

Banner Conferinta Internationala Nov 2017 690x319px

 

Conferinţa internaţională  "Measuring Development in Turbulent Times"

Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au onoarea de a vă invita să participaţi la conferinţa internaţională Measuring Development in Turbulent Times, organizată la Bucureşti, în perioada 28-29 noiembrie 2017, eveniment în cadrul căruia va fi lansat agregatorul „Starea Naţiunii”, instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice din România.

Deschiderea conferinței va avea loc marți, 28 noiembrie 2017, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88), astfel:


• 10:00 - 11:30 - Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. Ian Goldin, Universitatea Oxford;
• 12:00 - 12:45 - Lansare de carte | Ian Goldin, "În căutarea dezvoltării: Creșterea economică, schimbările sociale și ideile".
• 13:30 - 14:30 - Conferinţa internaţională Measuring Development in Turbulent Times. 

  • Keynote Speaker: Prof. univ. dr. Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

Conferinţa va continua, de la ora 15:00, la Hotel Marshal Garden (Calea Dorobanților, nr. 50B), conform agendei detaliate.

Conferinţa, menită să ofere spațiu pentru discuții privind provocările teoretice și statistice implicate în definirea și măsurarea dezvoltării, este organizată în cadrul proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (SIPOCA 11). Acest proiect strategic, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Guvernul României, în parteneriat cu SNSPA, are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice destinate publicului larg, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.

“Measuring Development in Turbulent Times” este o conferință sprijinită de GlobalStat (European University Institute) și de aceea beneficiază de o amplă vizibilitate internațională. Printre invitații confirmați se numără:

  • Ian Goldin – Profesor de globalizare și dezvoltare, Oxford University, director fondator al Oxford Martin School;
  • Gaby Umbach – Director fondator, “GlobalStat” – Global Governance Programme;
  • Jérôme Creel – Director al Departamentului de Cercetare, Observatoire Français des Conjonctures Economiques (Institut d’Etudes Politiques, Sciences-Po) și profesor asociat la ESCP Europe Business School;
  • Matthias Rumpf – Communication Manager, OECD;
  • Paul Cairney – Profesor de științe politice și politici publice, University of Stirling.

Vă rugăm să confirmaţi prezenţa la evenimente, aici.

 


2a 1a

 

100 de indicatori relevanți pentru măsurarea nivelului de dezvoltare al României


Miercuri, 18 ianuarie 2017, Secretariatul General al Guvernului/ Centrul de Analiză și Strategie și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au organizat un eveniment de consultare publică,  în cadrul proiectului Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11).

Proiectul „Starea Națiunii” are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice publice, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.  Definitoriul pentru agregatorul online este un sistem de indicatori cât mai relevant pentru măsurarea ”stării națiunii”.

Evenimentul a permis tuturor factorilor interesați să aibă un rol activ în validarea sistemului de indicatori. La eveniment au participat şi au propus diferite abordări şi soluţii reprezentanți ai autorităților publice centrale, specialişti, reprezentanți ai mediului academic etc.

„Conferinţa naţională Cum măsurăm dezvoltarea României? Domenii principale, indicatori și provocări metodologice? marchează finalizarea primei etape cheie a proiectului - dezvoltarea unui sistem de indicatori coerent, robust, cu ajutorul căruia să putem măsura starea de sănătate a României. Avem nevoie de ajutorul profesorilor, cercetătorilor, specialiştilor la nivel local, de toţi cei interesaţi să aibă un rol activ pentru a valida acest sistem de indicatori care fixează situaţia economică a României, care sunt atuurile şi vulnerabilităţile vieţii sociale, ale mediului înconjurător, educaţiei, sănătăţii, agriculturii etc.”, a susţinut Lelia Oanță, director al Centrului de Analiză și Strategie și manager de proiect, Secretariatul General al Guvernului.

Opt echipe de experți, formate din sociologi, economiști, experți în calitatea vieții, statisticieni, specialiști în politici publice au propus aproximativ 100 de indicatori sugestivi grupați în 12 domenii - dintre care două experimentale. “Sistemul de indicatori încorporează atât cunoștințele și expertiza echipei multidisciplinare a proiectului, cât și recomandările formulate în contextul activităților de informare și consultare organizate în proiect: vizitele de studiu efectuate la șase prestigioase instituții internaționale: OECD (Better Life Index), Observatoire Français des Conjonctures Economiques din Paris, GESIS, institutul care deține și operează baza de date Social Monitoring and Reporting in Europe, Eurostat, Eurofound - Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă, European University Institute - Robert Schumann Center for Advanced Studies (Globalstat), precum și cele trei workshop-uri pentru design metodologic organizate la Cluj, București și Iași”, a susţinut în deschiderea evenimentului conf. univ. dr. Loredana Radu, coordonatorul proiectului Starea Națiunii (SNSPA).

În România se resimte nevoia creării unui instrument care să permită accesul tuturor celor interesați la date statistice relevante pentru fundamentarea deciziilor, a strategiilor și a politicilor publice. “România nu are un astfel de agregator şi nu are o cultură a colectării datelor şi a luării deciziilor pe baza datelor”, a afirmat prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice și coordonator dezvoltare instituțională în proiectul Starea Naţiunii. “Care este Starea naţiunii?! Starea naţiunii ar putea fi descrisă astfel: <<o ţară izolată în exterior, fracturată în interior, în curs de depopulare şi cu serioase probleme de încredere>>. Poate e un tablou prea dur, dar nu putem continua să ne uităm în altă parte”, a susţinut Alina Bârgăoanu.

Agregatorul online Starea Națiunii va oferi - prin intermediul unei interfețe accesibile - accesul tuturor celor interesați la date care surprind  tabloul socio-economic al României.

Galerie media, aici.

Mai multe detalii despre proiectul Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice (SIPOCA 11), aici.