Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Vă propunem spre analiză câteva date relevante cu privire la unul dintre indicatorii care oferă o imagine de ansamblu referitoare la contribuţia agriculturii la formarea PIB-ului național. Conform datelor statistice înregistrate la nivel naţional, se poate afirma că agricultura reprezintă una dintre ramurile importante ale economiei româneşti.

grafic art 54

Sursa datelor: Banca Mondială, 2018
http://data.worldbank.org/indicator/NV.AGR.TOTL.ZS?view=chart

Graficul arată că, în perioada 1995-2016, contribuţia agriculturii la formarea PIB-ului național a înregistrat o scădere generalizată în toate țările Europei de Est analizate. Totuși, este de remarcat faptul că, în comparație cu Ungaria și Polonia, unde scăderea aportului agriculturii la formarea PIB-ului nu a fost atât de accentuată (de la 8,3%, respectiv 5,5% în 1995 la 4,4%, respectiv 2,7% în 2016),  România și Bulgaria au înregistrat în 2016 (Bulgaria – 4,7%, Romania – 4,3%) valori de trei și, respectiv, patru ori mai mici decât în 1995 (de la 19,1%, respectiv 14,7% în 1995 la 4,3%, respectiv 4,7% în 2016). Practic, contribuţia agriculturii la formarea PIB-ului a scăzut în România şi Bulgaria de aproximativ patru ori în ultimii 20 de ani, în timp ce în Polonia şi Ungaria această scădere a fost la jumătate, faţă de nivelul anului de referinţă 1995. Aceste diferenţe notabile evidențiază, printre altele, politicile de dezvoltare diferite aplicate în cadrul celor două grupe de țări (considerate perechi de referinţă).

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Sergiu Stan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.
www.starea-natiunii.ro