Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Indicatorul percepției corupției (dezvoltat de Transparency International) vizează părerile diferiților respondenți cu privire la răspândirea corupției în sectorul public în diverse țări. Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) a fost lansat pentru prima dată în anul 1995. Este un indice compozit, care se bazează pe datele privind corupţia din sondajele specializate efectuate de mai multe instituţii independente de renume. El reflectă opinia oamenilor de afaceri şi a analiştilor din întreaga lume, inclusiv a experţilor din ţările evaluate. Sondajele folosite pentru elaborarea IPC pun întrebări legate de folosirea incorectă a funcţiei publice în beneficiu particular, punând accentul, de exemplu, pe luarea de mită de către oficiali pentru achiziţii publice, delapidarea fondurilor publice sau întrebări care verifică puterea politicilor anticorupţie.

Trebuie subliniat faptul că el nu măsoară de facto corupția – un fenomen care, prin definiție, este greu de măsurat – ci percepțiile cu privire la aceasta. Pot fi situații în care percepțiile sunt distorsionate de experiențele din trecutul apropiat deși în realitate poate că lucrurile s-au îmbunătățit. Un exemplu la acest punct este reprezentat de Italia, o țară care în anii 90 a desfășurat o campanie masivă anti-corupție, ce a vizat legăturile dintre Mafia și clasa politică italiană și care s-a soldat cu numeroase condamnări în ambele tabere. Indicele ia valori între 100 (absența corupției) și 0 (corupție extremă, generalizată).

grafic art 99

Figura 1. Indicele Percepției Corupției în 2017 în UE. Sursa datelor: Eurostat și Transparency International

Potrivit graficului de mai sus, Danemarca stă cel mai bine la acest indice în anul 2017, cu un scor de 88. Conform raportului întocmit de Transparency International, este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce relevă o tendință globală de scădere a punctajelor din clasament.

La extrema de jos se situează vecina noastră, Bulgaria, cu un scor de 43. Scorul României la acest indice este, pentru același an, de 48 de puncte, o valoare apropiată de cea a Italiei (50) și de cea a Croației (49) și la egalitate cu cea a Greciei (48). La nivelul UE, media IPC este de 66 de puncte.

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Augustin Stoica și Flavia Durach, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro