Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Indexul producţiei de hrană este un indicator compozit, care ia în calcul producţia principalelor culturi agricole (cereale, legume, fructe, seminţe) utilizate în formarea hranei de bază a oamenilor, raportată la preţurile medii de consum înregistrate în anul când se realizează măsurătoarea statistică. Deoarece era necesară fundamentarea unei baze comune de raportare, a fost aleasă ca etalon perioada anilor 2004-2006 şi a fost stabilită valoarea de 100 de unităţi, ca bază de referinţă valabilă la nivel global. Graficul de mai jos arată care este situația cu privire la indexul producției de hrană în perioada 1990-2014, atât în România, cât și în țările din regiune.

grafic art 64

Sursa datelor: Banca Mondială, 2018, https://data.worldbank.org/indicator/AG.PRD.FOOD.XD?view=chart

Datele surprind faptul că ţara noastră a înregistrat diferenţe notabile în ceea ce priveşte evoluţia valorilor numerice ale indexului producţiei de hrană. Dacă la nivelul anului 1961 (anul care marchează cea mai veche înregistrare a acestui indicator), indicatorul avea o valoare de 61,31 de unităţi, la nivelul anului 2014, indicatorul a înregistrat o valoare aproape dublă (119,5 unităţi). De asemenea, este de precizat faptul că, în ultimii 20 de ani, România s-a situat aproape în mod constant în apropierea valorii de referinţă de 100 de unităţi (cu o variaţie de maxim 15% între valorile anuale de vârf), ceea ce indică un nivel ridicat de stabilitate în asigurarea hranei cu un conţinut nutriţional corespunzător. Nu în ultimul rând, este de remarcat faptul că indexul producției de hrană din România înregistrează, în perioada 2012-2014, valori tot mai crescute, ajungând pe locul al doilea în regiune, după Bulgaria.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Sergiu Stan, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro