Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Pentru a înțelege modul în care se dezvoltă economia românească, dar și direcția către care se îndreaptă România din acest punct de vedere, vă propunem să analizăm împreună câteva schimbări structurale, mai exact situația producției totale și situația valorii adăugate brute pe sectoare. Pentru început, medităm asupra situației legate de producția totală.

grafic art 60 1grafic art 60 2

Sursa datelor: Eurostat, 2018,
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=nama_10_a64&lang=en

Graficele de mai sus relevă modul în care diferitele sectoare ale economiei contribuie la formarea PIB-ului în 2016, față de anul 2000. Printre schimbările notabile se numără: importanța agriculturii s-a redus la mai puțin de jumătate (de la 10,5% în 2000 la doar 4,6% în 2016); sectorul industrial și-a restrâns și el contribuția la economia românească de la 39,8% în 2000 la 34% în 2016; sectoarele care au câștigat semnificativ din importanță sunt comerțul cu amânuntul și angro (o creștere de circa 4 procente), cercetarea și serviciile tehnice, informații și telecomunicațiile și serviciile administrative suport.
Remarcăm faptul că sectorul construcțiilor a crescut puternic ca importanță (de la 5,9% în 2000 la 11,9% în 2010), pentru ca apoi să cunoască o prăbușire la fel de mare (la doar 8,5% în 2016). Nu putem să nu observăm contribuția modestă a sectoarelor educație și sănătate la sistemul economic românesc (ponderea se menține în jurul valorilor de 2-3%, fără evoluții spectaculoase). Celelate sectoare din economie au o importanță marginală și contribuția lor la formarea PIB-ului nu înregistrează evoluții spectaculoase. Reiese, așadar, că dezvoltarea economiei românești s-a făcut printr-o diminuare a importanței unor sectoare economice vitale, cum ar fi agricultura sau industria (fără construcții), printr-o expandare sectorului de comerț și printr-o stagnare a serviciilor de educație și sănătate.

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Cristian Păun, Florina Pînzaru, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro