Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Inovarea este un domeniu care reflectă stadiul de dezvoltare tehnică şi tehnologică a unei ţări. Din acest punct de vedere, România este devansată în 2014 (anul cu ultimele date disponibile în prezent) doar de Croaţia, în ceea ce priveşte numărul de aplicaţii pentru patente la European Patent Organization.

grafic art 30

Sursa datelor: Eurostat 2017, http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=pat_ep_ntot&lang=en

 

Legendă: Indicatorul se referă la numărul de aplicaţii pentru patente la European Patent Organization (EPO), la 1 milion de locuitori, comparativ cu acum zece ani.

 

Previzibil, liderii din acest punct de vedere sunt ţările nordice şi vestice, ţările Europei de Est regăsindu-se în general spre finalul clasamentului. În ceea ce priveşte ţările din regiune, Ungaria este ţara cu cele mai multe aplicaţii în prezent, însă ritmul de creştere din ultimii zece ani situează Polonia, ca în multe alte domenii, într-o poziţie de lider al zonei est-europene.

grafic art 30 2

Sursa datelor: Eurostat 2017, http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=pat_ep_ntot&lang=en

Media europeană arată o rămânere în urmă a Estului Europei uriaşă; media UE se situează la un nivel de peste douăzeci de ori mai mare decât România. Dintre ţările din regiune, Ungaria şi Bulgaria înregistrează în prezent cele mai multe patente la un milion de locuitori, dovedind o evoluţie în sensul inovării continue şi al dezvoltării în zona cercetării aplicate.

În ceea ce priveşte România, nu numai că numărul de patente înregistrate atât la EPO, cât şi la OSIM este foarte mic, dar doar aproximativ 5% dintre acestea ajung să fie puse în practică (pentru detalii, vezi http://cursdeguvernare.ro/romania-inventatoare-brevetele-si-aplicarea-lor-cate-ajung-sa-produca-bani-cum-se-valorifica.html).

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Nicoleta Corbu, membră în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

Informații statistice despre alți indicatori din domeniul Cercetării, dezvoltării și inovării se regăsesc pe site-ul proiectului „Starea Naţiunii” – www.starea-natiunii.ro