Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Raportul de țară al României din 2017 arată că țara noastră are unul dintre cele mai ridicate niveluri ale inegalităţii veniturilor din Uniunea Europeană, iar acesta este în creştere. În același raport, se menționează că „inegalitatea veniturilor disponibile a crescut progresiv din 2012, înregistrându-se un ecart extrem de important în 2015. Cei mai bogați 20% din populație au un venit de peste opt ori mai mare decât venitul celor mai săraci 20%, un raport semnificativ mai mare decât media UE” (p. 8). Date fiind aceste coordonate, vă propunem să analizăm împreună situația referitoare la inegalitățile de venit ale românilor, comparativ cu cele ale locuitorilor din țările din Europa Centrală și de Est.

grafic art 14

Sursa datelor: Eurostat 2017, http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di11&lang=en

 

Legendă: Raportul cvintilelor de venit S80/S20 se referă la raportul dintre veniturile celor mai bine platiți 20% dintre indivizi și veniturile celor mai prost plătiți 20% dintre indivizi. Cu cât crește valoarea acestui indicator, cu atât veniturile sunt distribuite mai inegal între membrii unei societăţi.

Graficul de mai sus surprinde faptul că, în ultimii 10 ani, inegalitățile în ceea ce privește veniturile celor mai bine plătiți 20% dintre români și cele ale celor mai prost plătiți 20% dintre români au fost cele mai accentuate în raport cu locuitorii altor state din Europa Centrală și de Est. România a fost „întrecută” de Bulgaria (România – 7,2 și Bulgaria 7,9) doar în anul 2016. Datele arată că, în intervalul 2008-2011, raportul cvintilelor de venit a scăzut semnificativ în România, comparativ cu anul 2007. Începând cu anul 2012, raportul cvintilelor de venit a crescut constant în România, ajungând de la 6,6 la 8,3 în 2015. Datele din 2016 arată o ameliorare a decalajului, veniturile celor mai bine plătiți români fiind de aproximativ 7 ori mai mari decât cele ale celor mai prost plătiți români. În pofida acestei ușoare ameliorări, problema inegalităților economice din România rămâne deschisă, iar găsirea de soluții pentru reducerea acestora capătă caracter de urgenţă.

Graficul și interpretarea au fost puse la dispoziție de Augustin Stoica, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

www.starea-natiunii.ro