Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

bnr2

În cadrul seriei de consultări publice organizate de echipa proiectului ”Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” cu specialiști renumiți din domeniile analizate în proiect, joi, 1 martie 2018, a avut loc o reuniune de feedback la Banca Națională a României (BNR).

La întâlnire au participat, din partea BNR, domnul prof. univ. dr. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României și doamna Anamaria Cazacu, consilier prim-viceguvernator. Din partea echipei de proiect, au participat prof. univ. dr. Paul Dobrescu, prof. univ. dr. Cristian Păun și conf. univ. dr. Florina Pînzaru.

Discuțiile au acoperit cu precădere indicatorii selectați de echipa de proiect pentru domeniul ”Finanțe și capital financiar”, dar au fost trecute în revistă și elemente specifice domeniului ”Dezvoltare economică”. Abordarea celor două marii arii tematice de către echipa ”Starea Națiunii” a fost apreciată pozitiv, iar feedback-ul primit de grupul de lucru, atât în cadrul discuției, cât și ulterior, a fost deja implementat.

colaj 13 dec

Miercuri, 13 decembrie 2017, a avut loc o nouă activitate de consultare, de această datăîn beneficiul domeniului Mediul european și global al dezvoltării. Echipa de lucru s-a reunit într-un panel special în cadrul evenimentului Fake news, propagandăși comunicare strategicăîn Uniunea Europeană, cu participarea domnilor George Ștefan, ASE, Facultatea de Economie Teoreticăși Aplicatăși Vlad Nerău, Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Sugestiile invitaților noștri au vizat cu precădere indicatorii macroeconomici de la nivel european și global. Reținem aici propunerea introducerii balanței economii-investiții, stabilirea de corelații între datoriea publicăși alți indicatori, precum și realizarea distincției dintre datoria publică internăși externă.

Mulțumim invitaților și publicului pentru feedback-ul acordat!

IMG 5243

Luni, 20 noiembrie 2017, s-a desfășurat la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) o nouă sesiune de consultare publică, în cadrul proiectului Starea Națiunii, pe tema structurii de indicatori aferenți domeniului „Agricultură, Hrană şi Securitate Alimentară” 

Din partea echipei proiectului au participat Laetiţia Oprea - Brădescu (SGG), Paul Dobrescu (SNSPA) și Sergiu Octavian Stan (SNSPA). Iar din partea MADR ne-au onorat cu participarea: Valeriu Tabără, Lucian Dumitru, Aida Slav precum și o serie de experți din domeniul agricol.
În cadrul dezbaterii au fost prezentare în mod detaliat statistici relevante, precum şi analize sociologice legate de indicatori principali precum:
• Teren arabil (% din suprafața terenurilor)
• Terenuri agricole ( km pătraţi)
• Terenuri irigate (% din totalul terenurilor agricole)
• Indicele de producție al recoltei (2004-2006=100)
• Productivitatea cerealieră (kg la hectar)
• Mașini agricole raportate la 100km pătrați (număr total)
• Consumul de fertilizatori la hectar ( kg la hectar)
• Contribuţia agriculturii la formarea PIB ( % din total)
• Export produse cerealiere versus import animale şi produse animaliere ( mii USD)
• Indexul producției de hrană (2004-2006=100)
Astfel, s-a realizat în permanenţă comparația între situaţia prezentată la nivelul indicatorilor principali analizaţi din perspectiva valorilor înregistrate în România şi a valorilor identificate la nivelul ţărilor competitoare din Europa de Est (Polonia, Ungaria şi Bulgaria).
Reprezentanţii MADR au apreciat în mod deosebit importanţa ridicată a proiectului la nivel naţional, precum şi nivelul ştiinţific adecvat prezentării acestor informaţii.
La finalul discuţiilor a fost relevată necesitatea realizării unor noi întâlniri de lucru la nivel de experţi, pentru a putea defini noi direcţii de creştere a operabilităţii pentru indicatorii principali propuşi pentru domeniu.

event photo FB 1920x1080

Miercuri, 13 decembrie 2017, Center for EU Communication Studies din cadrul SNSPA organizează o dezbatere pe tema politicii de comunicare a UE în contextul intensificării eforturilor de combatare a știrilor false și a atitudinilor eurosceptice. La eveniment vor participa: conf. univ dr. Gabriela Ciot, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene, Ministerul Afacerilor Externe; prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, Decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA; General (r) dr., Gheorghe Savu, Reprezentantul militar al României la NATO şi UE, General de brigadă (r) dr. Mircea Mîndrescu, Președinte al Comitetului Academic Executiv al Colegiului European de Securitate; conf. univ. dr. Loredana Radu, Director al Departamentului de Comunicare și al CECS – SNSPA.

În cadrul evenimentului, va avea loc un panel special: Mediul european și global al dezvoltării: provocări pentru România. Activitate de consultare în cadrul proiectului ”Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice”. Acesta se va desfăşura, începând cu ora 18:30, în sala 804.Participare pe bază de înregistrare la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Workshop Jean Monnet ”Fake news, propagandă și comunicare strategică în Uniunea Europeană”

În prezent, Comisia Europeană lucrează în direcția combaterii propagandei. Recent, aceasta a lansat o consultare publică privind știrile false și dezinformarea online și a creat un Grup de experți la nivel înalt pentru a analiza și elabora o strategie europeană de combatere a proliferării știrilor false. În plus, Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a solicitat resurse adiționale pentru Stratcom, unitatea de lucru pentru combaterea propagandei din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă.

Evenimentul va aborda teme legate de noile forme de propagandă favorizate de utilizarea pe scară larga a social media ca sursă de informare, dar și subiecte legate de transformările atitudinilor față de UE în statele membre din Europa Centrală și de Est.

Workshop-ul face parte din seria de evenimente din cadrul Modulului Jean Monnet ”EUROEAST – Patterns of Europeanization in Central and Eastern Europe”, coordonat de conf. univ. dr. Loredana Radu. Acesta se concentrează pe un subiect dezbătut, dar insuficient explorat: mecanismele europenizării în cele mai noi state membre ale Uniunii Europene. Pentru mai multe informații: www.eucommunication.eu.

Va rugăm să confirmați participarea la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , până la data de 11 decembrie.

15 nov

Miercuri, 15 noiembrie 2017, a avut loc evenimentul anual de informare POCA, în cadrul căruia Loredana Radu, Coordonatorul Partenerului, a prezentat proiectul Starea Națiunii. Feedback-ul formulat de participanți a fost pozitiv, aceștia apreciind complexitatea și utilitatea agregatorului online de date statistice dezvoltat în cadrul proiectului. 
Anual, AMPOCA organizează câte un astfel de eveniment pentru a evidenția aspecte referitoare la managementul și evoluția Programului Operațional Capacitate Administrativă, precum și proiecte de succes. Evenimentul a reunit reprezentanți ai administrației centrale, precum și specialiști din administrația locală și ONG-uri.