Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

Unul dintre motoarele dezvoltării economice este acumularea de capital, ştiut fiind faptul că doar capitalul acumulat în mod rațional poate conduce la o dezvoltare economică durabilă. În România, rata economisirilor ca procent din PIB relevă acumularea continuă de capital. Românii reușesc să acumuleze resurse importante de capital atât în perioade de creștere economică, cât și în perioade de recesiune. Datele arată că, în România, rata economisirilor a crescut constant, depășind în 2012 media UE și media Zonei Euro (un aspect pozitiv pentru capitalul și investițiile autohtone).

Criza a contribuit masiv la impulsionarea economisirilor. Se poate sesiza o schimbare de comportament a românilor, care au devenit mai prudenți cu privire la momentele în care pot avea probleme cu locul de muncă, cu veniturile sau cu valoarea activelor pe care le dețin.

grafic art 57 1

Sursa datelor: Banca Mondială, 2018, https://data.worldbank.org/indicator/NY.GNS.ICTR.ZS

La nivel regional, observăm că rata economisirilor s-a îmbunătățit semnificativ (capitalul local a dobândit o importanță tot mai mare). Deși în această regiune veniturile nu sunt mari și comparabile cu veniturile din țările dezvoltate ale UE, observăm că economisirea reprezintă o prioritate (în 2015 comparativ cu situaţia de acum 20 de ani).

grafic art 57 2 

Sursa datelor: Banca Mondială, 2018, https://data.worldbank.org/indicator/NY.GNS.ICTR.ZS

În astfel de țări, în care venitul mediu nu este foarte mare și nici comparabil cu cel din țările dezvoltate, sunt cu atât mai importante educația financiară, dezvoltarea și sofisticarea sistemului financiar care să vină în întâmpinarea celor care doresc să pună bani deoparte pentru a avea o rezervă pentru eventuale perioade de criză. Analiza acestui indicator arată un comportament uman benefic – în perioade de avânt economic, oamenii își fac rezerve pentru perioadele de recesiune.

Graficele și interpretarea au fost puse la dispoziție de Cristian Păun, Florina Pînzaru, Alina Bârgăoanu și Raluca Buturoiu, membri în echipa proiectului „Starea Naţiunii”.

            www.starea-natiunii.ro