Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării în site, accepţi modul în care folosim aceste informaţii. Află mai multe aici

X

guvern


Vineri, 15 iunie 2018, a debutat programul de formare pentru utilizarea agregatorului “Starea Națiunii”: discuții antrenante cu reprezentanți ai administrației publice centrale și locale din regiunea București-Ilfov despre dezvoltare, indicatori și comunicarea datelor de cercetare. Săptămâna viitoare experții noștri merg la Bacău și Iași pentru următoarele două sesiuni de formare la locul de muncă și asistență de specialitate. 

Pentru detalii legate de programul de formare ”Starea Națiunii”, accesaţi Sectiunea Formare

workshop demonstrativ pentru utilizarea agregatorului online starea natiunii 1 20180501 1843331875

Vineri, 27 aprilie 2018, agregatorul online ”Starea Națiunii” a fost testat pentru prima dată de demnitari şi funcţionari publici din cadrul Secretariatul General al Guvernului, în cadrul unui workshop demonstrativ, organizat la SNSPA. Prin intermediul acestui workshop, echipa proiectului a prezentat, verificat şi validat platforma online, împreună cu viitorii utilizatori ai agregatorului Starea Națiunii, pentru a se asigura că acest instrument de fundamentare a deciziilor și strategiilor este cât mai bine adaptat nevoilor administrației centrale.

Lansat în anul 2016, proiectul strategic „Starea Națiunii – Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (SIPOCA 11), finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Secretariatul General al Guvernului în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice publice, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.
„Agregatorul de date a parcurs o serie de pași importanți și a crescut treptat, pe măsura eforturilor echipei”, a declarat managerul proiectului, Lelia Oanță, director al Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului. „De la stabilirea indicatorilor și a domeniilor, trecând prin consultări cu experți și specialiști din diverse arii de competență, am reușit să ajungem în faza de verificare și validare a instrumentului nostru, motiv pentru care v-am invitat la acest test, care este și un examen pentru toți cei implicați în proiect.”
În cadrul workshop-ului, experţii proiectului au prezentat cinci dintre cele 12 domenii ale Agregatorului: ”Educație și cultură” și ”Cercetare” (prof. univ. dr. Diana Cismaru şi conf. univ. dr. Corina Buzoianu – sociologi, SNSPA),”Dezvoltare economică” și ”Capital financiar” (conf. univ. dr. Florina Pânzaru – expert economist, SNSPA, conf. univ. dr. Cristian Păun – expert macroeconomie, ASE), ”Demografie și piața de muncă” (conf. univ. dr. Valeriu Frunzaru – expert sociolog, SNSPA, Ștefan Trică – expert demografie, INS), fiecare prezentare demonstrativă fiind urmată de o sesiune de întrebări, răspunsuri şi clarificări.
„Odată validat, agregatorul va intra în faza de consolidare, pe măsură ce se va umple de informațiile și datele statistice cu care este alimentat de echipa de proiect. Ne pregătim deja de etapa de formare a unui nucleu de utilizatori din cadrul instituțiilor guvernamentale centrale”, a anunțat Lelia Oanță, managerul de proiect, „și sperăm ca agregatorul să-și demonstreze rapid valoarea și utilitatea în activitatea de zi cu zi a administrației publice din România.“

 

Galerie foto, aici.

banner

În perioada 28-29 noiembrie 2017, Secretariatul General al Guvernului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au organizat conferinţa internaţională Measuring Development in Turbulent Times, eveniment în cadrul căruia a fost lansat agregatorul „Starea Naţiunii”. Conferinţa, menită să ofere spațiu pentru discuții privind provocările teoretice și statistice implicate în definirea și măsurarea dezvoltării, a fost organizată în cadrul proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (SIPOCA 11). Acest proiect strategic, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Guvernul României, în parteneriat cu SNSPA, are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice destinate publicului larg, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.

Deschiderea conferinţei a fost marcată prin ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Ian Goldin, de la Universitatea Oxford, urmată de lansarea ediției în limba română a celei mai recente cărţi a prof. Goldin, "În căutarea dezvoltării: Creșterea economică, schimbările sociale și ideile" (Oxford University Press, 2016), însoțită de o Introducere semnată de prof. univ. dr. Paul Dobrescu.  Galerie foto, aici. Cele două evenimente realizate în cadrul proiectului Starea Natiunii, implementat de Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu SNSPA, s-au desfăşurat în în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Galerie FOTO, aici.

colaj DHC

colaj lansare
Cei prezenţi la conferinţă au avut prilejul să asiste la o prelegere susţinută de prof. univ. dr. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României. Galerie FOTO, aici.

colaj f georgescu

Lucrările conferinţei internaţionale "Measuring Development in Turbulent Times", sprijinită de GlobalStat (European University Institute) au continuat, la Hotel Marshal Garden (Calea Dorobanților, nr. 50B).
Au vorbit despre agregatorul „Starea Naţiunii”:
• Lelia Oanță – Manager de proiect, Director al Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, Secretariatul General al Guvernului - Prezentare
• Conf. dr. Loredana Radu – Coordonator al proiectului, Director al Departamentului de Comunicare și al Centrului de Studii EU Communication din cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA - Prezentare
• Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu – Coordonator dezvoltare instituțională în cadrul proiectului Starea Naţiunii, Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA - Prezentare
• Prof. univ. dr. Nicoleta Corbu – Expert sociologia comunicării în cadrul proiectului Starea Naţiunii, Director executiv al Centrului de Cercetare în Comunicare, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA  - Prezentare

Prof. univ. dr. Ioan Mircea Pașcu, vicepreşedinte al Parlamentului European, invitat special al evenimentului, a trimis un mesaj video, care poate fi urmărit aici.

4
Printre invitații care au avut intervenții în cadrul conferinței se numără:
• Gaby Umbach – Director fondator, “GlobalStat” – Global Governance Programme - Prezentare
• Jérôme Creel – Director al Departamentului de Cercetare, Observatoire Français des Conjonctures Economiques (Institut d’Etudes Politiques, Sciences-Po) și profesor asociat la ESCP Europe Business School - Prezentare
• Matthias Rumpf – Communication Manager, OECD;
• Paul Cairney – Profesor de științe politice și politici publice, University of Stirling.

În cele două zile ale conferinţei, desfăşurate tot la Hotel Marshal Garden (Calea Dorobanților, nr. 50B), au susţinut lucrări peste 90 de participanţi din 15 ţări.
Galerie FOTO, aici.

knowledge

Contribuția agregatorului Starea Națiunii privind managementul cunoștințelor în sectorul public se bucură de atenție din partea comunității științifice internaționale. Acestui subiect îi este dedicat un capitol în volumul ”Knowledge Management in the Sharing Economy” (coordonatori: Mădălina Vătămănescu și Florina Pînzaru), apărut la renumita editură Springer. Capitolul în cauză, ”Developing Instruments for Evidence-Based Policy Making: A Case Study in Knowledge Management for the Public Sector”, discută dificultățile curente privind managementul informației, cunoștințelor științifice și datelor statistice în sectorul public. Secțiunea empirică prezintă agregatorul Starea Națiunii ca soluție optimă în depășirea acestor dificultăți. Agregatorul reflectă tendințele globale de integrare a tehnologiei informației în sectorul public, în vederea îmbunătățirii performanțelor și rezultatelor. Obiectivul final este acela de a fructifica informațiile statistice la potențialul maxim, în procesul de fundamentare a politicilor publice. Capitolul este semnat de: Loredana Radu (coordonator partner - proiect Starea Națiunii), Alina Bârgăoanu (coordonator dezvoltare instituțională în cadrul proiectului), Flavia Durach(asistent de cercetare în cadrul proiectului) și Georgiana Udrea (SNSPA).

Banner Conferinta Internationala Nov 2017 690x319px

 

 

Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au onoarea de a vă invita să participaţi la conferinţa internaţională Measuring Development in Turbulent Times, organizată la Bucureşti, în perioada 28-29 noiembrie 2017, eveniment în cadrul căruia va fi lansat agregatorul „Starea Naţiunii”, instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice din România.

Deschiderea conferinței va avea loc marți, 28 noiembrie 2017, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88), astfel:


• 10:00 - 11:30 - Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa prof. Ian Goldin, Universitatea Oxford;
• 12:00 - 12:45 - Lansare de carte | Ian Goldin, "În căutarea dezvoltării: Creșterea economică, schimbările sociale și ideile".
• 13:30 - 14:30 - Conferinţa internaţională Measuring Development in Turbulent Times. 

  • Keynote Speaker: Prof. univ. dr. Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României.

Conferinţa va continua, de la ora 15:00, la Hotel Marshal Garden (Calea Dorobanților, nr. 50B), conform agendei detaliate.

Conferinţa, menită să ofere spațiu pentru discuții privind provocările teoretice și statistice implicate în definirea și măsurarea dezvoltării, este organizată în cadrul proiectului „Starea Națiunii. Construirea unui instrument inovator pentru fundamentarea politicilor publice” (SIPOCA 11). Acest proiect strategic, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Guvernul României, în parteneriat cu SNSPA, are ca obiectiv central dezvoltarea unui agregator de date statistice destinate publicului larg, care să releve cele mai sugestive aspecte referitoare la dezvoltarea socio-economică a României.

“Measuring Development in Turbulent Times” este o conferință sprijinită de GlobalStat (European University Institute) și de aceea beneficiază de o amplă vizibilitate internațională. Printre invitații confirmați se numără:

  • Ian Goldin – Profesor de globalizare și dezvoltare, Oxford University, director fondator al Oxford Martin School;
  • Gaby Umbach – Director fondator, “GlobalStat” – Global Governance Programme;
  • Jérôme Creel – Director al Departamentului de Cercetare, Observatoire Français des Conjonctures Economiques (Institut d’Etudes Politiques, Sciences-Po) și profesor asociat la ESCP Europe Business School;
  • Matthias Rumpf – Communication Manager, OECD;
  • Paul Cairney – Profesor de științe politice și politici publice, University of Stirling.

Vă rugăm să confirmaţi prezenţa la evenimente, aici.